{ "title": "Turuncu Papatya", "image": "https://www.papatyacayi.gen.tr/images/turuncu-papatya.jpg", "date": "19.01.2024 11:35:09", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Turuncu papatya bitkisi, hemen hemen her toprakta büyüyebilen diğer bir adıyla aynı safa çiçeği olarak bilinen bu papatya yılın her ayı bulunmaktadır. Turuncu papatya 12 yüzyıldan beri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerde tıbbi amaçlı kullanımı sağlanmıştır. Günümüzde aşağı yukarı her kıt'ada yetişme alanı bulan turuncu papatya, ilaç sektöründe cilt hastalıklarını ve cilt yaralanmalarını gidermek amacıyla üretilen bazı merhemlerin içeriğinde aktif bileşen olarak yer almaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde doğal olarak yetişmesiyle birlikte en çok Avrupa, Batı Asya ve Amerika Birleşik Devletlerinde yetişme alanı bulur. Papatya, kasımpatı ve yaku botuyla aynı aileden olan turuncu papatya dalları 30-60 santim arası uzayabilmektedir. İlkbahar aylarında çiçek açan turuncu papatya kurutulmuş taç yaprakları çeşitli kültürlerde ilaç yapımında kullanılır. Turuncu papatya çiçeği yaprakları genel olarak ağız yoluyla alınmamaktadır. Turuncu papatya daha çok çiçek yapraklarıyla hazırlanan kremler kesik tedavisinde, yanıkların tedavisinde harici olarak kullanılmaktadır. Turuncu papatyanın Latincesi Calendula Officinalis olarak bilinmekte ve kadife çiçeği olarak da adlandırılan turuncu papatya ürünlerini şampuanların içerisinde, öz olarak, yağ ve çay şeklinde bulunabilir. Hangi forma olursa olsun turuncu papatya ürünleri ışık ve nemden korunarak muhafaza edilmesi gerekmekte, raf süresi 3 yılı aşan ürünler kullanıma sunulmamalıdır.

Turuncu papatya, antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Kulak enfeksiyonlarında kullanımı sağlanır. Vücutta kolajen üretimini arttırmaktadır. Boğaz ağrılarının oluşumunu yok eder. Vücudu toksinlerden arındırır ve ağız içi iltihaplanmalara karşı kullanımında oldukça fayda vardır. Mide kanserine karşı koruma sağlamaktadır. Mide ülserine oldukça iyi gelir. Turuncu papatya yüksek miktarda antioksidan madde içerir bu sayede kramp oluşumlarını önler, sindirimi kolaylaştırır ve sakinleştirici etkisi olmaktadır. Bu etkileri oluşturan turuncu papatya çayı hazırlanışı ise;

Turuncu Papatya Çayı

Turuncu papatya çayı hazırlamak için turuncu papatya çiçeğinin kurutulmuş yaprakları kullanılmaktadır. Tavsiye edilen oran, 1 bardak turuncu papatya çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı turuncu papatya kurusu kullanımıdır. Kurutulmuş turuncu papatya yapraklarını kaynamış suya koyarak daha sonra 10 dakika bu şekilde bekleyin. Birkaç denemeden sonra çayın tadına göre kendi ölçünüzü belirlemelisiniz. Günde 10-15 gram turuncu papatya çiçeğinden 2-3 bardak çay hazırlayarak içebilirsiniz. Turuncu papatya yapraklarını farklı bir şekilde tüketmek isterseniz eğer salatalarda kullanabilirsiniz.

Turuncu Papatya Çiçeğinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Turuncu papatya çiçeğiyle hazırlanan merhemler, sular, özler genel olarak cilt yaralanmalarında, yanıklarda ve kesik tedavisinde kullanılmaktadır. Turuncu papatya bu tip yaraların daha hızlı iyileşmesinde oldukça fayda sağlar. Turuncu papatya merhemi ayrıca basur tedavisinde kullanılır. Etkileri hususunda bilimsel bir araştırma sonucu olmamaktadır fakat uygulamalar sonucunda yaralı bölgeye olan kan akışını hızlandırarak hücrelerin daha çok oksijen almasını sağladığı test edilmiştir. Bitki uzmanları turuncu papatya çiçeği yağını güneş yanığına karşı da önermektedirler. Deri iltihabı tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle meme kanserinden dolayı radyasyon terapisi gören bayanların ciltlerinde oluşan iltihaplar için tavsiye edilir.

Turuncu Papatya Yan Etkileri Nelerdir?

Turuncu papatya, çocuklarda sadece harici olarak kullanılması gerekmektedir. Cilt yaralanmalarında etkili olmasına rağmen açık yaralarda doktor gözetimi olmadan kullanılmamalıdır. Papatya ailesinden çiçeklere alerjisi olan kişilerin turuncu papatyaya alerjisi olma olasılığı da oldukça yüksektir. Turuncu papatya alerjisi kendini deride kızarıklık ve döküntü olarak belirtir. Hamile ve emziren bayanlar turuncu papatya bitkisini kullanmamalıdır. Bunun yanı sıra hamile kalma üzerinde olumsuz etkisi olduğu düşünülen turuncu papatya hamile kalmaya çalışan kadınlara tavsiye edilmemektedir. Turuncu papatyanın ilaçlarla ve diğer bitkilerle etkileşimi hakkında bir çalışma yoktur. Turuncu papatya ağız yoluyla alındığı zaman tansiyon ilaçları ve diyabet ilaçlarıyla etkileşime geçebileceğinden doktorunuza danışmalısınız.
" } ] }