{ "title": "Papatya Nasıl Kurutulur", "image": "https://www.papatyacayi.gen.tr/images/papatya-nasil-kurutulur.jpg", "date": "21.01.2024 06:00:44", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Papatya nasıl kurutulur, Dışarıdan devamlı hazırlıklı aldığımız papatya çaylarını hanede kendiniz kurutup yapmayı denediniz mi? Papatyaları kurutmak amaçlı önce tabiattan toplu papatya olması kuraldır. Arabaların, inşaatların meydana geldiği yöntem kenarlarındaki papatyalar çay yapımına uyumlu değil. Topladığınız papatyaları hafifçe sudan geçirip kâğıt havlu ile kuruladıktan ardından mikrodalganın cam tepsisine serin ve fazla güce ayarlayarak max 3 dk da kurutun. Ek olarak ardından kavanoza koyup saklayın.

Mikrodalga dışı kuruturken serin bir yerde ve güneşten uzak kurutmanız gereklidir. Ama kuruması uzunca süreceğinden toza maruz kalması ve aromasını mağlubiyet hali da epeyce çok. Kurumuş çiçekleri bazen bir kitap yaprağının içinde, bazen süs eşyalarıyla bütünlenmiş bir aranjmanda buluruz. Kurutulmuş bir çiçek anılarımızda koltuk edinirken, çevremizi süslemekte de daima onlar kullanılmıştır. Sevdiğimiz, beğendiğimiz veya nadide çiçekleri uzunca seneler tüm güzelliğiyle savunup sergileyebilmek amaçlı, onları kurutarak saklamaya çalıştık. İşte bu makalede çiçeklerimizi ne türlü kurutabileceğiniz ile ilgili veriler vermeye çalışacağım. Çiçek kurutmada önce ilgi edilecek esaslar; kurutulacak çiçeğin renginin ve şeklinin korunmasıdır. İlk önceleri müesseseye şartlarında bu unsurlara sağlam çiçeklerin seçim edilirken sonraları şekil ve rengin savunmasını temin edecek yollar geliştirilmiştir. Çiçek kurutmada kurutulacak bitkinin gelişim sürecindeki aşama ve toplanacağı zaman mühimdir. Ek olarak sıkı netice ele geçirmek amaçlı çiçeklerin nemin az meydana geldiği bir gün içerisinde, erken çiği veya akşam nemi vurmadan toplanmalı ve kurutma işlemine elbet tutulmalıdır.

Çiçek kurutmada kullanılan başlıca yollar şunlardır
En natürel kurutma meydana gelen havada meydana gelen ile kurutma yönteminde hiçbir kimyevi kullanılmaz. Kurutma işlemi sıkı havada meydana gelen meydan, sıcak olan, kuru, temiz, karanlık veya loş ışıklı bir ortamda yapılmalıdır. Kurutma işlemi ne denli sıcak olan ve kuru bir ortamda yapılırsa o denli çabuk olabilir ve deformasyon azalır. Bununla birlikte ışık meydan ortamlarda çiçeğin renginde solma olabilmektedir. Bu sebeple kurutma koşulları sıkı hazırlanmalıdır.

Presleyerek Kurutma, Presleyerek kurutma yönteminde çiçek preslendiği amaçlı derinliğini kaybederek yassı 2 boyutlu bir görünüme girer. Bu sebeple kalın ve etli çiçeklerin amaçlı uyumlu bir yöntem değildir. Kurutulmak istenen çiçek kurutma kâğıdı arasına yerleştirilerek uyumlu oranda pres altına sokulur.

Griselin ile Kurutma, Griselin ile kurutma çok fazla etli ve kalın yapraklı çiçek amaçlı ideal bir yoldur. Griselin kurutulan çiçeklerin uzunca seneler bozulmadan saklanabilmektedir. Bu işlem esnasında yaprak ve çiçeklerde nitelik değişimleri görülmektedir.

Kumda Kurutma, Hava ile kurutma çok fazla çiçekte gösterişli meydana gelmesine nazaran tüm çiçeklerin bu formülle gösterişli bir şeklinde kurutulamamaktadır. Presleme yöntemi de çiçeğin şeklini bozduğu amaçlı kumda kurutma yöntemi geliştirilmiştir. İşlem esnasında kullanılacak kum çok fazla ince taneli ve içerisinde bulunan mineralerden, organik maddelerden ve milden arındırılmış olmalıdır.

Borax ile Kurutma, Kumda kurutma yoluyla aynı olarak uygulanır ama kumdan ek olarak hafif meydana gelen borax çiçeğin şeklinin bozulmaması amaçlı seçim edilmektedir.

Silisyum ile Kurutma, bu yolda yeniden kumda kurutma yoluyla bir fark yoktur. Fakat; kullanılan malzemede kurutma müddetini epeyce kısaltan silisyum seçim edilmektedir.

Mikro Dalga Fırında Kurutma, Mikro dalga fırınların geliştirilmesi ile kurutma işleminde kullanılan en yepyeni ve çabuk yoldur. Kurutma müddeti dakikalar içerisinde gerçekleştiği amaçlı nitelik ve şeklin en üst düzeyde korunduğu yöntem şu an bu yoldur.
" } ] }