{ "title": "Papatya Çiçeği", "image": "https://www.papatyacayi.gen.tr/images/papatya-cicegi.jpg", "date": "21.01.2024 03:34:28", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Papatya çiçeği, papatyagiller ailesinde olan ve 10 çeşit türü bulunan, çok güzel bitki türüne verilen isimdir. Papatya güzel mi güzel beyaz yapraklarıyla hem sadelik hem de asaletin görünümüdür. Papatyalar aslında çok fazla kokulu bir çiçek değillerdir, ancak görünümleri itibariyle oldukça çok sevilirler. Yaylalarda daha çok görülen papatyaları mayıs ve ağustos aylarında daha çok görebiliriz. Koparılmaya gelmeyen, hemen solan bu çiçekler hemen suya koymadığınız takdirde çabuk ölürler. Papatyalar bildiğiniz gibi, bir sevgi temsilcisi görevi de görür. Özellikle ülkemizde genç bayanlarımız papatya falına bakmayı ihmal etmezler ve bundan dolayı çok sevilen çiçektir.

Papatya çiçeği yetiştiği yerler bakıldığında, kolaylıkla her yerde yetişebilen papatya, daha çok balçıklı topraklarda, orman çayırlarında, kırlarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarında yetişir. Yol kenarlarında gördüğünüzde olmuştur eğimli yerlerde bile yetişebilmektedir. Ana vatanı ülkemiz olan papatyalar, 20-25 cm boylarında olup otsu bitkiler arasına girer, Yaprakları sapsız ve ince ince parçalıdır. Çiçeğin yaprakları beyaz, ortası ise sarı renktedir. 12-20 adet yapraktan oluşur. Papatya çiçeğinin içerinde kimyasal maddelerde bulunmaktadır. Acı şeklinde olan glikozitler ve tanen maddesi papatyada çok bulunur. Ayrıca sarı olan yerinde uçucu bir yağ elde edilmektedir.

Papatya çiçeğinin on çeşit türü olduğunu söylemiştik. Papatya türlerinin isimleri yöreden yöreye değişebilmektedir.
Papatya çiçeğinden, insanı rahatlatan, sağlığımıza çok iyi gelen bir bitki türü yapılır ki, bitki çayları arasında da çok sevilir. Bahsettiğimiz bu bitki çayı, papatya çayıdır.

Papatya çayı, papatyanın çiçeği daha yeni yeni açmaya başladığı mayıs ve haziran ayında toplanan çiçekleri, güneşte kurutularak, öğütülür. 3 çay kaşığı kadar, çaydanlığa atılır ve normal çay yapar gibi sıcak su döküp demlenir. Demini alınması beklenen çay daha sonra afiyetle içilir. Papatya çayını tatlandırmak için tercihinize göre bal ya da limon da ilave edilerek içilir. Papatya çayı, günde 2 bardaktan fazla olmama kaydıyla, en verimli olacak şekilde yemek öğünleri arasında tüketilmesi gerekir.

Papatya ve papatya çayının insan sağlığına da birçok faydası vardır. Özellikle iştah açması ile bilinen papatya, cilde uygulandığında sivilce ve lekelere de iyi gelmektedir. Diş ağrısı çekenler içtiğinde ağrıyı dindirir. Basur sorunu olanlara iyi gelmektedir. Terlemeye ve idrar atmaya ihtiyacı olanlara, artırıcı etkisi vardır. İltihaplara giderme özelliği vardır. Mide yanması ve diğer mide rahatsızlıkları olanlara birebirdir. Bağırsak gazlarını da vücuttan atan papatya çayı, vücudu rahatlatır. Saç dökülmelerini engelleyerek, dökülen saçları da köklerini sağlamlaştırır. Adet düzensizliği çeken bayanların kullanılması tavsiye edilmektedir. Papatya çayı grip, nezle, soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı gibi kış hastalığına yakalananlara çok iyi gelmektedir. Sinirleri de yatıştıran papatya çayı, başta baş ve bel ağrılarını da dindirici özelliği de bulunur.
" } ] }