{ "title": "Papatya Çayı", "image": "https://www.papatyacayi.gen.tr/images/Papatya-Cayi-67849.jpg", "date": "19.01.2024 22:13:41", "author": "Çiğdem Yaluk", "article": [ { "article": "Papatya çayı, papatya bitkileri toplanarak, kurutulup yapılan çay gibi demlenen bir bitki çayıdır. Anavatanı Türkiye olan bu bitkinin boyları 10-50 cm'ye kadar uzayabiliyor. Ortası sarı çiçekleri beyaz olan bu bitki tam bir şifa deposudur. Papatya sulak topraklarda, yol kenarlarında veya boş arazilerde kendi kendine çıkan bir bitkidir. Renkleri sarı veya beyaz olmaktadır. Bitkinin içerisinde B1 ve C vitamini bulunmaktadır. Birçok bitki gibi bitki kurutularak çay halinde demlenebilmektedir. Bitki yaz aylarında toplanır ve kullanılmak üzere kurtulur. Sağlık için oldukça fazla faydaları vardır. Aynı zamanda sağlıkla birlikte bayanlar cilt ve saç içinde birçok alanda kullanmaktadır. Papatya çayının bilinen bir zararı ya da yan etkisi görülmemiştir. Bitkinin yağı ile birçok alanda boya yapıldığı bilinir. Birçok sağlık üzerinde etkisi olan bu bitki en çok çay olarak tüketilmektedir. Mide rahatsızlıklarına ve birçok ağrıda hızlı tedavi sağlamaktadır. Doğal yollarla sağlık üzerinde tedavi isteyen kişiler için papatya çayı doğru bir seçim olmaktadır. Papatya bitkisini temin edenler için evde hazırlamak oldukça kolaydır. Fakat hazır çay olarak yapılmak üzere marketlerde papatya çayını poşet çay halinde bulmak mümkündür. Kurutulmuş haliyle çay yapmak amaçlı çeşitli aktarlardan papatya bitkisi satın alınabilir.

Papatya çayı nasıl yapılır?

Bir tatlı kaşığı kadar papatya suyun içine atılarak kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra altı kapatılarak demlenmek üzere 10 dakika bekletilir. Bu arada ağzını kapatmak daha iyi demlenmesine yardımcı olur. Ardından papatya çayı süzülerek tüketilebilir. Günde 2-3 bardak kadar içilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat her içim için yenisini hazırlayıp demlemek daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Aynı şekilde papatya çayı olarak hazırlanan su kullanım amacına göre cilt veya saç üzerinde kullanılabilir. Boğaz rahatsızlıkları ve ağız yaraları için kullanacak kişiler bu suyu gargara yaparak kullanılmalıdır. Gaz gidermek amaçlı kullanmak isteyenler için sütle birlikte tüketilmesi önerilir.

Papatya çayı faydaları nelerdir?
Papatya çayı zararları nelerdir?

Hamile bayanlarda adet söktürücü özelliği olduğu için, bebeğe yan etkisi olma ihtimali ile kullanılması pek önerilmez. Her bitkisel ürün gibi papatya çayınıda kullanırken aşırıya kaçmak doğru olmaz. Bilinen ve kesin bir yan etkisi ya da sağlık üzerinde zararı yoktur. Fakat bu bitki çok düşük oranda alerji yapma ihtimaline sahiptir. Bu sadece bazı kişiler üzerinde etkisini gösterir. Bu yüzden bilinçli ve doğru oranda kullanmak gerekir. Kullanacak kişinin alerji gibi rahatsızlıkları varsa mutlaka doktoruna danışarak ya da kontrollü olarak kullanmalıdır.
" } ] }