{ "title": "Papatya Çayı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.papatyacayi.gen.tr/images/Papatya-Cayi-Nasil-Yapilir-29212.jpg", "date": "19.01.2024 20:20:26", "author": "Yunus Yunusoglu", "article": [ { "article": "Papatya çayı nasıl yapılır, Papatya ılıman bölgelerde yaşayan ve ilk baharda sarı ve beyaz renkli çiçekler açan bir bitkidir. Özündeki tanen ve glikozit bulundurur. Tanen bitkilerin kendini parazitlere karşı savunmak için ürettiği bir kimyasal maddedir. Papatya içeriğinde bu maddelerle; hazımsızlık giderici, gaz sancısı giderici, ateş düşürücü, idrar söktürücü, iltihaplanmayı önleyici, mikrop öldürücü, adet sancısı önleyici, iştah açıcı, sakinleştirici etkiye sahiptir.

Papatya çayı yapılacak papatyaların nereden, nasıl toplandığı önemlidir. Öncelikle suni olarak yetiştirilmiş papatyalardan ziyade içerisinde kimyasal madde barındırmayan doğal olarak kendi halinde yetişen, herhangi bir yerleşim yeri yakınında bulunmayan papatyalar tercih edilmelidir. Bu papatyaların toplama zamanları da önemlidir. Çiçekler koparılırken içeriğindeki özleri sıcaktan dolayı dışarı akmamasını önlemek için günün ilk saatlerinde ya da gün batımına doğru sıcaklığın fazla olmadığı saatlerde toplanmalıdır. Toplanılan bu papatyalar güneş görmeyecek şekilde kurutulmalı ve oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Papatya çayı nasıl yapılır?

İki bardak su içerisine bir tatlı kaşığı kadar papatya konularak kısık ateşte kaynatılır kaynatılan bu çayı süzerek 3-4 dk demlenmesi beklendikten sonra içilir. Eğer böyle kaynatılarak yapıldığında tadı çok sert gelir ise iki bardak kaynamış su içerisine bir tatlı kaşığı papatya konularak 4-5 dakika demlenmesini bekledikten sonra papatyalar süzülüp içilebilir. Tatlandırıcı olarak içerisine bir çay kaşığı bal veya limon sıkılarak tatlanması sağlanır. Öğün araları veya uyumadan önce içilmesi daha rahatlatıcı bir etki sağlar.

Afiyet olsun.
" } ] }