{ "title": "Papatya Çayı Nasıl Demlenir", "image": "https://www.papatyacayi.gen.tr/images/Papatya-Cayi-Nasil-Demlenir-97442.jpg", "date": "21.01.2024 08:03:09", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Papatya Çayı Nasıl Demlenir, Papatya bitkisi ülkemizde özellikle ilkbahar ve yaz ayların da ortaya çıkmaktadır. Bu bitki kendiliğinden yol kenarlarında yetişmektedir. Beyaz ve sarı renge sahiptir. Görüntüsü ve koku itibari ile çok güzel bitki olmasının yanı sıra bitkisel çay olarak da tüketimi en fazla olan çaylar arasında yer almaktadır. Ayrıca sadece çayı değil papatya suyu, yağı ve boya elde edilmesi de kullanım alanları arasında bulunmaktadır. Papatya bitkisi içeriğinde çok faydalı bileşenler bulundurmaktadır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin yapıya sahiptir. Bu nedenle sağlık üzerinde çok faydası bulunmaktadır. Tabi faydası olduğu kadar aşırı tüketimi zararlar da doğurabilir. Bu nedenle papatya çayını oldukça dikkatli, düzenli ve az tüketmekte fayda vardır. Papatya çayı ağrılara, bağırsak problemlerine, sindirim sistemi sorunlarına, cilt ve saç problemlerine karşı oldukça faydalıdır. Ayrıca papatya çayı sadece yetişkinlerde değil bebeklerde bile kullanımı bulunur. Fakat bebeklerde kullanımı olması için kullanılan papatyanın cinsi önemlidir. Papatya bitkisi mayıs ve haziran ayları arasında öğlen saatlerinde sapları koparılarak toplanır ve gölge bir alanda kurutulmaya bırakılır. Papatyanın faydasını ancak bu bitkisinin toplanma ve kurutma sürecine bağlı olarak değişmektedir. Papatya çiçeği toplanıp kurutulduktan sonra 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerekir. Yoksa diğer türlü hiçbir faydası görülmez.

Papatya Çayı Nasıl Demlenir ve Püf Noktaları; Papatya çayının en önemli özelliğinden biri sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır. Bu nedenle emziren anneler bu çayı tüketirler. Çünkü emziren anne bebeğine süt yolu ile içtiği bu çayın faydasını aktararak bebeğin daha sakin, huzurlu ve gazsız bir gün geçirmesini sağlar. Anne yatmadan yarım saat önce bu çayı içerse bebeğini emzirdiği içinde ona geçeceği için her ikisi de sağlıklı ve deliksiz bir uyku geçirmiş olur. Bir cezve veya çaydanlık içerisine su ekleyerek ortalama 100 derecede 10-15 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Daha sonra kaynayan su bir bardağa alınarak üzerine 1 tatlı kaşığı papatya kurusu eklenir. Bu işlemi yaptıktan sonra 10-15 dakika kadar daha beklenerek çayın demlenmesi sağlanır. Bu süre sonunda çay artık içemeye hazır hale gelmiş olur. Bu çayı ortalama günde 2 defa tüketmelisiniz. Çünkü daha fazla tüketilmesi beklenmedik zararları ortaya çıkarabilir. Bu çayın hazırlanmasındaki püf nokta asla su ile papatya bitkisini aynı anda kaynamaya bırakılmamasıdır. Aksi takdir de istenilen etki ortaya çıkmayabilir. Çünkü papatya uzun süre su ile kaynatılması durumunda bütün besin değerlerini kaybetmiş olur.
" } ] }